nedeľa 23. júla 2017

Anglicko, Nový Zéland, alebo niekto iný? Začína svetový šampionát ragbistami

Na námestí Covent Garden v centre Londýna tancuje maorský bojovník, vedľa neho sa rozkýva v bokoch aj Jonah Lomu, jeden z najslávnejších ragbistami všetkých čias. Za nimi sa s hrôzostrašnými výrazmi v tvári predvádzajú ďalší členovia miestneho Ngat Ranana klubu.

Haka, tanec domorodých obyvateľov Nového Zélandu, ktorý im dodával odvahu pred bitkou, bude ako obvykle sprevádzať každý zápas obhajcov trofeje All Blacks, ako sa novozélandskému národnému mužstvu prezýva. S nadsádzkou povedané, všetci berú ragby ako šport, ale All Blacks ako vojnu. Rugby World Cup práve začína! Do Anglicka, kde ragby vzniklo, sa vracia po 24 rokoch.

Len letné olympiáda a svetový šampionát vo futbale sú z marketingového hľadiska väčšej špo rtovej akcií.Spoločnosť ITV bude vyrábať prenosy do 209 krajín, práva si kúpilo 103 televíznych staníc a dosah signálu môže mať 772 miliónov domácností. Väčšinu zápasov odvysiela aj ČT šport.

"Vo svete je ragby nesmierne populárny a my chceme ukázať naozaj kvalitný šport. Boli by sme radi, keby to malo dopad aj na rozvoj ragby v Česku, "poznamenal komentátor David Kozohorský.

Favoriti : Anglicko a Nový Zéland

Organizátori už predali 2,25 milióna vstupeniek, čo je 95 percent kapacity. Hrať sa bude na dvanástich štadiónoch v Anglicku, ktoré doplnia Millennium vo waleskom Cardiffe.

Najväčším favoritom je ako obvykle Nový Zéland, aj keď nie vždy svoju úlohu zvládne. Ak tento rok áno, ako prvý v histórii titul obháji.Doteraz vyhral dvakrát (1987 a 2011), rovnako ako Austrália (1991 a 1999) a Južná Afrika (1995 a 2007) . Jediným európskym majstrom sveta je Anglicko (2003).

"Na Nový Zéland je vždy obrovský tlak," premýšľal Lomu, niekdajší novozélandskej krídlo, ktorý s pätnástimi položenými päťkami drží rekord majstrovstiev sveta. "Ale prvýkrát na šampionáte nebudeme pod najväčším tlakom. Doma je predsa Anglicka, je to ich turnaj. "

Anglicko, Nový Zéland a kto ďalej by 31. októbra mohol zdvihnúť trofej Webba Elise? Možno Austrálie alebo posledný finalista Francúzska. Prekvapiť môže Írsko, Južná Afrika. Príliš sa neverí Walesu, ktorý odohral skvelý šampionát 2011. Jednak už v skupine narazí na Anglicku aj Austráliu a jednak tesne pred štartom prišiel o dve opory.Predovšetkým stratu zadáka Halfpennyho, ktorý je zároveň kopáč tímu, ťažko nahradí.

Turnaj má dvadsať účastníkov, hrá sa v štyroch skupinách po piatich, prvé dva postúpia do štvrťfinále. Šampionát je zároveň najdlhšou jed norazovou športovou akciou, hromotluci sa o zdeformovaný loptu budú prať šesť týždňov. Zápasy totiž nemôžu nasledovať rýchlo po sebe.

Ragby je oveľa fyzicky náročnejšie než akýkoľvek iný kolektívny šport, napríklad s futbalom sa to vôbec porovnať nedá. V hre je oveľa viac tvrdých kontaktov, hráči sú po zápasoch "dobitie" a potrebujú dlhší čas na regeneráciu.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára