štvrtok 20. júla 2017

Majstri a porazení. Keď cyklisti narýchlo rieši krajčíra aj polámaná rebrá

Narodil sa pri Bodamskom jazere, ale najväčší Buchmannův výsledok sa zrodil o 300 kilometrov severnejšie, v Einahausenu.Cyklista, ktorý v sobotu zažije svoj debut na Tour de France, predčil zástup favoritov vrátane obhajcu Greipela alebo ďalšieho rýchlika Degenkolba, ktorí obaja skončili za polovicou druhej desiatky.

"Nominácia na Tour bola čerešničkou na torte," pochvaľoval si víťaz. "A že teraz na ňu pôjdem v drese majstra, to je jednoducho neuveriteľné."

Ak Buchmann je medzi novými kráľovi benjamínom, na opačnej strane stojí Preben Van Hecke, ďalšie prekvapivé meno medzi novými šampiónmi. Že jazdí za druhodivizní Topsport Vlaanderen-Baloise? Že na štarte boli všetky superstars World Tour vrátane Boonen, Van Avermaeta, Van Marckeho? Že tím Lotto Soudal mal v úniku šesť mužov?

Vo tridsiatich dvoch sa Van Hecke prvýkrát stal jednotkou Belgicka, pretože vo špurte zničil Jürgena Roelandtse. "Na konci som mal trošku viac síl než on," uvažoval šampión a prvý porazený smútil: "Najväčšie sklamanie v živote."

Ale od prekvapenia k istotám, ktoré platia v Španielsku, Taliansku či na slovenský.Peter Sagan bol rovnako ako vlani neporaziteľný a hovoril: "Pôvodne sme mali taktiku vymyslenú tak, aby sme získali oba majstrovské tituly." Preto sa Kreuziger predral do dlhého úniku. "Ale kvôli technickým problémom nám to nevyšlo," pripomenul Sagan boj jeho stajňového kolegu s reťazou.

Alejandro Valverde bude týždeň pred Tour riešiť novú podobu svojho dresu, keď druhýkrát v kariére slávil doma triumf. Rovnako príjemné starosti má Vincenzo Nibali, ktorý v Legnano udržal trón a rovnako ako pred rokom vyrazí do Francúzska čoby najlepšie z Tal ianov.

"Toto víťazstvo som potreboval," vydýchol si 30-ročný "žralok" po prvom triumfe od minuloročnej Tour.Na vine jeho slabšie tohtoročné formy možno boli problémy s achilovky, o ktorých doteraz líder Astany nehovoril. "Ale už je to všetko preč!"

Na Tour chcel tiež v majstrovskom trikote vyraziť aj Mark Cavendish, možno najlepší spurter súčasnosti, lenže nedeľné spurt v Lincolnshire proti presile tímu Sky nezvládol. Nutné dodať, že pred cieľovou rovinkou sa týčilo ešte menšie stúpanie, v ktorom rozhodol staronový britský panovník Peter Kennaugh. "Uveril som, až som Marka nevidel za zadným kolesom," tvrdil obhajca. "Som tak rád, že zostanem v bielom drese, s bielym okolo. Toľko to pre mňa znamená. "

Cavendish nakoniec aj napriek striebornú porážku kývol:" Forma pred Tour je parádny.Spokojnosť. "Čo ho naopak nenadchlo, bolo drobné zranenie - tri okruhy pred cieľom sa ramenom otrel o fotoapará t diváka. "Budem si ich musieť nechať u doktora skontrolovať."

Aj napriek tomu, že sa Cavendish nepresadil, jeho tím Etixx - Quick-Step slávil z národných šampionátov dve zlaté. Niki Terpstra šliapal tretíkrát pre korunu cyklistického kráľa Holandska. "Ale tento titul je zo všetkých najprekvapivejšie.Nie som naozajstný šprintér a čakal som, že ma ostatní porazí. "

Petr Vakoč zasa slávil v Česku (vlastne na slovenských) a farby majstra tak zostanú v Belgicku, majstrovské žezlo prevzal 22-ročný borec po Zdenku Štybar. "Toľkokrát som bol druhý alebo tretí," pripomínal. "Už sa nemôžem dočkať, až v novom drese vyjdem."

Česká eufória tak silno kontrastovala s francúzskou skepsou. Nacer Bouhanni z Cofidis skončil v Chantonnay bez majstrovského dresu a navyše s boliestky, ktorá ho zrejme pripraví o štart na Tour.V cieľovej rovinke mu niekdajší kolega Anthony Roux, ktorého rozhodca následne disk valifikovali, skrížil cestu a poslal francúzskeho "boxera" k zemi.

Šampión z roku 2012 prešiel cieľom 3,5 minúty za víťazným Tron z třetidivizní stajne Auber 93 , so sklopenou hlavou, s nikým nehovoril az tímového autobusu skočil rovno do auta, ktoré ho zaviezlo do nemocnice. "Určite bez Tour," napísal potom na Twitter. "Rebro je nalomené, alebo možno zlomené. Čoskoro dám ďalšie informácie. "

" Zaplatili sme príliš vysokú cenu, "ľutoval manažér Cofidis Sanquer.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára